Wednesday, 30 December 2015

Rutin Mak Mak Part 2

Jika yang sebelum ni mak update rutin di pagi hari..hari ni supermom nk update rutin supermom lepas pulang dr kerja..

Balik keje seawal 6pm atau selewat 7pm..sekarang dah bukan zaman balik selewat 8pm atau 830pm mcm dulu..task sekarang tak menuntut supermom utk kerja selewat itu dah..

OK, bile dah amek anak anak, jika tak masak malam tu, abg akan request nk ayam goreng depan rumah dan siap beli utk superdad skali...kadar ragam anak2 lepas blk keje nih lagi sgt menentu berbanding pagi..jadinya, supermom punya cara kita set expectation awal2..kadang2 jadi..kadang2 kelaut..

da smpai ke rumah, letak barang atas meja makan..siapkan abg dgn maisarah dgn dinner dan the kids akan makan smbil tgk tv. jika smpai rumah sebelum 7pm, the kids akan main basikal dulu..
jadinya..bile da masuk umah..makan depan tv..paling2 pon..mummy potong buah dulu..just to make them stay calm dulu depan tv..sesambil supermom boleh bukak tudung, simpan susu zulaikha, masukkan baju dlm washing machine, mandi n maghrib..dah settle semua..baru supermom boleh duduk depan dgn anak anak..tips utk tenang dgn anak anak..jgn main fon..sbb kalo kita main fon..and anak nk itu ini..kita stress...bile phoneless..kita seronok melayan anak2..

kemudian kita tunggu superdad balik..kadang kadang bile supermom da tak boleh melarikan diri dari anak2..tggu superdad baliklah..baru boleh mandi and uruskan yg lain2 tu..

for that few hours smpai la pukul 10pm, the kids mmg dah di train masuk blk..walaupon tak tros tdo..ade pillow talk dgn abg..at least the routine tu macam tu..biasenya abg n zulaikha mmg tros tdo..maisarah liat sket..kekadang telajak smpai kol 11pm...bape kali ulang dah 1,2, 3 lelap mata dah...ahhahah

ini cerita kalau semunya in order..blom masuk..zulaikha tetibe tak mau masuk walker..maisarah pegi gigit adik dy ke..berebut mainan abg dy ke..mase kecoh2 tu..abg plak nk kencing mntak tlg bukak lampu..nk tambah buah laa..nk air..tp main air plak...makan buah..kulit buah disepah2kan..the kids bukak tutup peti sejuk...bukak peti sejuk..scannnnn...pegang pegang semua brg dalam tu..smpai supermom bising..baru tutup..ahahah..

takpe..org kata "RUMAH BERSEPAH ANAK BIJAK"....kita sabar ajelah ya....



No comments:

Post a Comment