Wednesday, 30 December 2015

Rutin Mak Mak Part 2

Jika yang sebelum ni mak update rutin di pagi hari..hari ni supermom nk update rutin supermom lepas pulang dr kerja..

Balik keje seawal 6pm atau selewat 7pm..sekarang dah bukan zaman balik selewat 8pm atau 830pm mcm dulu..task sekarang tak menuntut supermom utk kerja selewat itu dah..

OK, bile dah amek anak anak, jika tak masak malam tu, abg akan request nk ayam goreng depan rumah dan siap beli utk superdad skali...kadar ragam anak2 lepas blk keje nih lagi sgt menentu berbanding pagi..jadinya, supermom punya cara kita set expectation awal2..kadang2 jadi..kadang2 kelaut..

da smpai ke rumah, letak barang atas meja makan..siapkan abg dgn maisarah dgn dinner dan the kids akan makan smbil tgk tv. jika smpai rumah sebelum 7pm, the kids akan main basikal dulu..
jadinya..bile da masuk umah..makan depan tv..paling2 pon..mummy potong buah dulu..just to make them stay calm dulu depan tv..sesambil supermom boleh bukak tudung, simpan susu zulaikha, masukkan baju dlm washing machine, mandi n maghrib..dah settle semua..baru supermom boleh duduk depan dgn anak anak..tips utk tenang dgn anak anak..jgn main fon..sbb kalo kita main fon..and anak nk itu ini..kita stress...bile phoneless..kita seronok melayan anak2..

kemudian kita tunggu superdad balik..kadang kadang bile supermom da tak boleh melarikan diri dari anak2..tggu superdad baliklah..baru boleh mandi and uruskan yg lain2 tu..

for that few hours smpai la pukul 10pm, the kids mmg dah di train masuk blk..walaupon tak tros tdo..ade pillow talk dgn abg..at least the routine tu macam tu..biasenya abg n zulaikha mmg tros tdo..maisarah liat sket..kekadang telajak smpai kol 11pm...bape kali ulang dah 1,2, 3 lelap mata dah...ahhahah

ini cerita kalau semunya in order..blom masuk..zulaikha tetibe tak mau masuk walker..maisarah pegi gigit adik dy ke..berebut mainan abg dy ke..mase kecoh2 tu..abg plak nk kencing mntak tlg bukak lampu..nk tambah buah laa..nk air..tp main air plak...makan buah..kulit buah disepah2kan..the kids bukak tutup peti sejuk...bukak peti sejuk..scannnnn...pegang pegang semua brg dalam tu..smpai supermom bising..baru tutup..ahahah..

takpe..org kata "RUMAH BERSEPAH ANAK BIJAK"....kita sabar ajelah ya....



Tuesday, 1 September 2015

Rutin pagi mak mak

meh mak nk sharekan my routine as a mom di pagi hari

i get up as early as 5am, or lewat sket at 6am or 6.30am..ni sume ikot tahap mata tu nk bukak ke lelap blk..hahah

kalo terjaga kat 5am tu..mak akan ngepam susu dulu..
kemudian, mandi, iron baju keje..sesambil iron baju..sesambil tu kejut daddy kejut abg..tu pon semudah yg iron baju lalala...
citer kejut ni aje mungkin 3 4 raun aku ulang alik ke blk tu..
tak campo lagi tetibe abg cranky tanak mandi dulu..nk susulah..nk tunggu daddy mandi dulu la...saboo ajelah pepagi ni kan..

solat subuh, pastu sesiap..
masukkan susu beku zulaikha dlm beg, masukkan ice pack dlm beg susu mummy..pastu tukakan diapers zulaikha.
pada masa yg sama daddy tlg tukakan diapers maisarah..maisarah mandi kt nursery..dulu rajin mandi kt umah..skang..dy telajak tido sket..hahah..

kemdian...makan habbatus sauda and vitalea shaklee..utk suami dan isteri skali...bekalan tenaga utk kerja seharian..hihi..

pastu siap salam cium sume..daddy tlg bwk barang ke kereta and mummy dukung zulaikha, adam n maisarah independently ke kereta..(kene alert jugak sbrnya)..daddy plak pegi keje naik moto utk mudahkan pergerakan beliau kalo2 ade meeting tmpat lain dan senang utk uruskan amik anak kot2 beliau kene stay back plak..

then, bergerak la kita ke nursery kemdian ke office..
dlm kereta plak..mase nilah nk borak2 gan anak ke..check bacaan ayat lazim dy ke..bacaan doa dy ke..kalo abg nangis mase bgn pagi tu..tanyala..nape nangis..sbb mase otw ke nursery ni..mood dah tgh elok..seronok melayan borak..kalo tak kang...dy main jawab ikot suke dy jekk..

aturan di pagi hari boleh jadi lancar saje kalo beg skolah da standby,beg mummy dah siap sume bende,  dah tau nk pakai baju ape, anak2 tak cranky sangat, tudung tak buat hal..senang aje...cube kalo dtg sume tu..mmgla mulekan pagi dgn hati yg panas...mane bolehhh...tak ceria la..hehehe.


Ingin mencari supplemen yang sesuai buat diri anda dan keluarga?
Hubungi saya:
Puan Farah Syahieda 
mobile: +60176461650

Friday, 14 August 2015

gelak nanges2

14th August

1. hari ni aku tak dpt ape2 task pon.pasaipa?pasai boss2 aku tak masuk.
2. hari ni bersemangat g bli sport shoe kt bata..RM 38, after less 50%.
pasaipa?pasai next week nk start g jogging gan geng tingkat 18. dah tak fit n cergas, meh kita jogging.
530pm-6pm tiap hari selasa n kames
3. hari ni lunch kt ikea, lepas rindu kt meatball.
4. hari ni 1st time bace blog Peej Burhan. best tapi panjang citer dy...gigih dy update blog almost hari.paling best bace part dy gadoh gan red mummy.hahahahh..baru aku tau ade org sependapat gan pasal english level red mummy. hahaha..*kelas sgt ko farah..
5. peh ni nk g amek gamba yg anta print semalam..leh letak dlm frame..huyyehh!!!!

gelak nanges2 sbb share citer hantu dlm blog peej burhan kt nurul.tak abes citer da gelak...penat!hahahah

fara mendoza citer dia..hahaha

past few days kita dok sibuk bace/borak psl retis suam suam kuku ni ngaco laki org...
meh kita borak psl gosip hari ni..hahahah..

yg retis ni kata ff ni kaco dy..
yg ff ni kata tak kenal..sambil kata mulut dy mmg jahat..
yg isteri kata- siannnn dy takde job ya...

view aku

1. kalo laki org kaco hang..jgn layan..kalo degil jugak..sound..kalo tak jugak..bgtau wife dy..bukan hebah satu dunia..itu cari publisiti murahan namenya..yelaaa..takde job sgtkan..ramai je retis lain kene kaco..takde dok heboh..

2. yg laki org jgn tetibe private chat gan pompuan lain wpon setakat mengusik..boleh undang fitnah
walaupon tu kawan sejak zaman berhingus ke..bf dr kecik ke..kawan sehidup semati..ada hati yg kita kene jaga..

3. isteri kene kuat dan tenang..suami kita..kita org pertama kene percaya dy..br selidik dan bincang..


itu saje

Tuesday, 11 August 2015

repost #2- baik-ness of facebook

repost #2

post:20th February 2012

al kisah,last week (jumaat) abes keje kira awal, tapi hujan selebat2..kilat sabung menyabung...dan utk penambah perasa, hubby diajak ke secret recipe utk dibelanja atas pertolongannya utk manager sorang ni...dan adela manager lain dan bosses..dan spt biase, aku pon turut tersenarai..wpon takde kene mengena..huhuhu...#untunglaa

berkira2 nk redah ke tanak redah..kajap duduk, kejap diri kt lobby...psl SR tu dpan opis je..tp nk tggu reda sket..brla pantas nk lari..hahahaha..

bile dah, get set, GO!masing2 berlari2, aku, lie, raf..duduk...sptbiase..lie harus check in foursquare..n
hubby : alamak b, hp tinggal kt tmpt duduk
aku : hah
hubby: org tak masuk poket td..

pantas raf call kwn yg de tetinggal lagi kt area lobby..takde hp katenya..
lie pantas call no sendiri...the best part, hp dy silent plak tu..

lie tros belari terbongkok2 meredah hujan (mcm dlm lagu yellow plak)...hahhaha..aku tggu..nk order pon tak jadi..tgk jela...tggu..tggu..lame sgt..takde la nmpknya..aku check beg aku pon takde..(kot2 lie main selit je dlm beg aku )..haish lame btol plak..tak puas hati aku..aku pulak yg redah hujan ke lobby opis...*pulak dah..
pon nk smbung cari..mmg takde...call2..tak berangkat..hanta sms pon skali..

*mode mengharap..

lie dah siap2 call maxis utk temporary suspend no, n dah stat riso psl work related email pon direct ke phone dy..byk hal PNC katenya..so, bile da jadi camtu, kami pon cam terimala..dah selamat la hp tu..so, dgn sedih tapi excitednya..laju je ke d curve..lie cepat nk cari hp baru..terus bekenan gan nokia n9, aku pon hp da rosak...utk aku pon de skali...tp yg mak nk, takde...kemudian...

hubby: b cepatla pilih..
aku : b, sok kite kuar pagi2, g kita cari hp..tanakla main bli je cani..
hubby: b, org tak bleh takde phone..(muka da mcm bengang aku tak kasi bli)
aku: kalo bli mlm ni pon, sim kad b pon takde...sok kite g maxis, g cari hp skali..mlm ni kita browse hp..
hubby: *diam

blk umah, spt yg dirancang..browsela psl hp...dlm ms yg same..lie update FB status.."Phone hilang"..kira2 1130 camtu..aku dpt msg.."kalau nk hp datang Vads skarang"..pantas lie call, tros ke opis amek phone...

OK, da penat nk type pepanjang..pendek citer...lie smpi umah, citernya..yg jumpa tu sentap gan komen2 kt facebook..dy mmg nk pulangkan..tp plannya hari isnin..bile jd camtu, tros msg no aku..

cuba andaikan kalo dy tak nmpk komen2 fb tu...mau dy tunggu masuk opis hari ni, br dy pulangkan..tp ms dy pulangkan, lie da siap bli phone baru dah...haruuuuu jadinya...!
cuba andaikan, kalo lie nk jugak bli hp mlm tu gak, pon harruuuuuuuuu jadinya...!

pengajaran utk hubby tercinta: phone letak dlm poket, bukan main letak2 gitu...kalo hp nokia pool phone cam aku ni takpela..org tak heran...huhuhu..

ape pon, masih ade manusia yg mulia kat dunia...kita je yg tak tau..kan?


Tuesday, 28 July 2015

Check up

It's zulaikha's 3 month check up..
Wahhhh speaking tetibe
Ni nk citer lah sket...bukan citer ape pon..citer pasal check up di kk gomen...
Aku mmg tegar dgn servis dr gomen..adelah sbb2 nya..nnti aku citer..tp camne servis dr gomen sbnrnya
Perhatian:ini pengalaman di klinik kesihatan kelana jaya
Baik ms pregnant or check up anak

1. Sesampai di kk..kita amek no..say hr ni no aku 2042..
2. Letakkan buku di zon kawasan kita..say kota damansara zon b
3. Selesai letak buku..ko pegila bekfes dulu ke..sbb lmbat lg nurse akan panggil..
4. Selesai bekfes..ko dah bleh g tuka baju anak..susukan anak..
5. Jgn stress tgk no org lain yg lg lmbat dah di serve..reason: kita dilayan ikot kawasan..kalo hari itu tak ramai patient dr zon ko...cepatlah dpt turn
Point yg ini selalu buat org yg menunggu stress
6. Kalo nk selesa esp yg anak bwh setahun..bwk stroller..boleh baby tido/temenong dlm stroller..ko boleh rilek sket..
7. Kk ade bilik nyusu..bgtau kt nurse ko msk blk tu..pastu ko lepaklah sesambil nyusu anak ko..selesa pon selesa..sofa tu empuk bak ang..tp kalo tetibe ade org yg nk nyusu takde seat..sndr pandai blah la..ko dah selesai..tp so far..blk tu org kuar msk..so selalu ade je tmpat utk org lain..so aku lbh lame lpak kt blk nyusu smpai no aku
8. Estimate ms yg akan di spend di kk ialah 2-3 jam..so..dah bleh set time..takmo stress stress nunggu..
9. Rsnya...bukan salah nurse or kk itu kalo servis lambat..sbb patient terlalu ramai..dan gomen punya style akan ty byk bende..kalo nk tau sistem no tu sndr campo gan org pregnant..tp nurse lain la yg akan check..
10. Kalo nk cepat..boleh..g kk kampung2..ko smpai..tros turn ko..or paling lama pon sejam..

So...people jgnla dok ckp kk servis lbt ape la..dah mmg ramai org..ko nak camne lagi...dan pahamkan sistem ape dy pakai..kalo ikot zon tu..bgslah..sbb nurse yg sama yg ko akan refer..aku dulu..smpai nurse leh cam aku...kt private hosp..aku tak tau camne check upnya..tp few times ade refer private hosp..2 jam gak citer dy..ade appointment lagi..pasal ape..ramai org...hahahha..

Ok..itu saja!!!

Friday, 3 July 2015

Bagaimana saya kekal bertenaga di bulan puasa

Bulan puasa ialah bulan yg gigih utk mak mak yg menyusu ni..masing2 mesti takut susu drop..stock berkurangan..so..utk aku..ape yg praktikkan di bulan puasa utk kekal bertenaga dan utk susu yg mencukupi

1. Air yg cukup..ms berbuka segelas..selesai berbuka segelas.kemudian..tiap2 jam smpai ke sahur..minum aje air utk capai 3 liter tu..bli bekas air yg besar utk kita keep track bape byk air kita da minum...
2. Kurma-lain org lain milk booster dy..utk aku kurma..kurma baaaanyakkkkkk kelebihan dy..bukan takat tenaga..kesihatan..kecantikan..sume2 la..lagi2 bf..khasiat tu pass ke baby plak..utk aku..aku makan kurma 3 biji ke 5 biji tiap jam sblum tdo..bgn sahur..amek lg 5 biji..
3. Esp shaklee...aku suke consume esp ni campo gan susu..campo gan air rendam kurma..rs manis2 dy..sedap..esp shaklee ni bagus utk bekal tenaga..cantikkan kulit..firmkan badan..firmkan otot..badan jadi kemas nnti..lagi plak pas bersalin kan..
4. Supplement lain2 tu mcm biase..oste..vitamin c..vitalea n omega..ini mmg consume in daily basis uyk make sure cukup utk mak nnti..sbb sebahagian khasiat da pass ke anak kan..

Ok..itu saje yg aku amalkan hari hari..utk maintain kan susu supply bulan puasa ni..dan kita pon kekal bertenaga..alhamdulillah...